LIVSSTIL
- SLOW FOOD, SLOW CITY
Slow City är ett
internationellt nätverk som startades av små
städer i Italien. Nätverket har väckt intresse
över hela världen och har sitt ursprung i Slow
Food-rörelsen, som är en positiv motvikt till
Fast Food.
Slow City fokuserar på sina egna invånares
livskvalitet. Det har i förlängningen lett till
att befolkningen ökat i dessa städer. |

 |
Slow City har sex nyckelområden.
- Livsmiljön. Bevara och utveckla kommunens särprägel.
- Infrastrukturen. Utnyttja och förfina det man har
i stället för att bygga nytt.
- Ny teknik. Utnyttja tekniken för att utveckla det
goda livet.
- Lokal produktion och tradition. Mat- och hantverkstraditioner
uppmuntras för att skapa identitet och mervärde.
Ekologisk produktion prioriteras.
- Gästfrihet. Människor – inte turister – väljer
att spendera sin tid i en Slow City. Då blir också
gästfriheten en naturlig del och en angelägenhet
för alla.
- Engagemang och attityd till framtiden. Alla invånare
måste engageras. Skolans roll är viktig för
att sprida kunskap om stadens kulturarv.
Slow City handlar alltså om att värna om livskvalitet
och framtid. Det som utmärker en Slow City är bland
annat:
- Begränsad biltrafik i centrum.
- Staden tar fram sin mest unika produkt, som den vill
värna om och föra fram.
- Skolmaten kommer från de lokala odlarna och lagas
på plats.
En utpräglad gästfrihet i staden för sina
medborgare och besökande turister.
- Marknad varje vecka i stadens centrala del där närproducenter
och närodlare möter sina konsumenter. Detta stimulerar
och ökar arbetstillfällen i och utanför staden.
- En satsning på Internet och bredbandsanslutning
för alla boende och arbetande i staden.
|